Virágpor

Fogyasszon rendszeresen virágport! A virágpor valódi szuperélelmiszer. Fokozza a szervezetben a sejtszintű folyamatokat és a sejtek közötti anyagcserét. Legfontosabb előnye, hogy méregtelenítő hatású, és aktiválja a szervezet biológiai rendszerét.

Miért lenne szüksége az emberi szervezetnek a virágporra?

Ahhoz, hogy ezt megértessük úgy gondoljuk tudni kell, hogy a méhek mi okból gyűjtik a virágok porzóján található pollent. Ez az ok az alapja annak, amiért mi a Virágot a méheknek elnevezésű kampányunkat meghirdettük. A méhek számára a virágpor fehérje, aminosav és vitaminforrás. A méhek zavartalan, folyamatos szaporodásához szükséges. Minden fontos nyomelem megtalálható benne. Sok szénhidrátot, lipideket, zsírsavat, ásványi sót enzimeket, hormonokat, antibakteriális anyagot is tartalmaz. A munkás méhek gyűjtik össze és lábaikon kis gömbök formájában behordják a kaptárba és ott a lépsejtekbe bedöngölik a fejükkel (besilózzák), így tárolják, majd innen fogyasztják és etetik az álcákat (lárvákat).

Érdekesség!

Egy méh kifejlődéséhez 10-15 db virágpor gombóc szükséges.

Az emberi fogyasztásra gyűjtött virágport a méhek lábáról elszedő berendezéssel (virágporszedő) segítségével gyűjtjük össze. A méhek a kaptárba csak a virágporszedőn keresztül tudnak bejutni. Közben a virágporrakományuk többsége a berendezésben marad, melyet minden nap üríteni kell.

A virágpor rendszeres fogyasztása az emberi szervezet ellenálló képességét fokozza sok betegségnél gyógyító hatású. A virágpor az egyetlen természetes élelmiszer, mely tartalmazza mind a 22 összetevőt –aminosavat -, melyekből az emberi test felépül.

Mi mit tapasztalunk fogyasztásakor?

Élénkítő hatású. Ha tudjuk, hogy sokat kell dolgozni, sokáig ébren kell maradni pl. méhek vándorlásakor segít. Ez az a munkafolyamat, amikor a méhcsaládokat a már levirágzott méhlegelőről egy virágos méhlegelőre szállítunk. Ez mindig éjszaka történik, hisz akkor van minden méh a kaptárjában és akkor van hűvös, ami azért fontos, hogy át tudják vészelni gond nélkül a szállítást.

Szerintünk kitűnő koffein pótló.

Tény

20 gramm nyers virágpor, kb. 900 gramm zöldség és gyümölcs tápanyag tartalmának felel meg.

Melyik növény virágporát fogyasszuk?

A virágpor beltartalmi értéke növénytől függően erősen változó. Előtérbe kell helyezni a mezők, erdők, vegyszermentes területen termelt növények virágpor fogyasztását a mezőgazdasági vetett növénykultúrákkal szemben. Ezért is vetünk mi facélia magot és szorgalmazzuk vetését, mert nem igényel vegyszerrel történő kezelést. És a méhek is szívesebben látogatják ezen méhlegelőket.

A méhek igyekeznek vegyesen eltárolni a különböző növényekről gyűjtött virágport, nekünk embereknek is követnünk kell őket. Nekünk is a fogyasztás során, a minél eredményesebb eredmény elérés érdekében minél vegyesebb virágport kell fogyasztanunk. Ezért mi ezt szorgalmazzuk méhészetünkben.

Milyen ízű a virágpor?

Minden virág pollenje más ízű, így a vegyesre mi azt mondanánk: édeskés, savanykás, kesernyés. Minél több szín, annál több íz. Kóstolja meg!