Propolisz

Méhészetünkben gyűjtött propolisz gyógyszertári alkoholban oldott 20 ml propolisz tinktúra adagoló pumpával.

 

Mi a propolisz?
A propolisz egyes fák pl. jegenyefák rügyein található vékony gyantarétegből származik. A méhek ezt összeszedik rágóikkal, és ugyanúgy szállítják a kaptárba, mint a pollent, hátsó lábaikon. Ezután összekeverik saját váladékukkal, nyálukkal és főleg viaszukkal, hogy kevésbé ragadós legyen, és átalakíthassák egyfajta sűrítőanyaggá. A propolisz mindenhol megtalálható a kaptárban: tömíti a réseket, megerősíti a lépet, a méhek ezzel az anyaggal vonják be azokat a betolakodókat, amelyek méretük folytán túlságosan nagyok ahhoz, hogy pusztulásuk után eltávolítsák őket a kaptárból (pl.gyíkok) így ezek fertőtlenítve vannak és múmiaként vannak jelen addig a kaptárban, míg a méhész el nem távolítja onnan. Egyszerre építőanyag és baktériumok, gombák, vírusok elleni védőpajzs is. Főleg gyantát és viaszt, de esszenciális olajokat, pollent, vitaminokat, nyomelemeket, antioxidánsokat tartalmaz. Antibakteriális tulajdonságai régóta ismertek.

 

Mire jó a propolisz?
A propolisz természetesen arra a legjobb, amire a méhek is használják: fertőtlenítésre és konzerválásra. Már az egyiptomiak és a görögök is megállapították, hogy a propolisz elősegíti a sebek hegesedését és megakadályozza, hogy elfertőződjenek. Elismert tény, hogy a propolisz nagyon jól leküzdi a különféle baktériumokat, gombákat és a vírusokat. Ezen kívül hegesedést elősegítő, érzéstelenítő és gyulladás elleni hatása van. A legtöbb és legsikeresebb gyógyulást a gyulladásos megbetegedéseknél tapasztalták. Gyomorbélhurut, torokgyulladás, légcsőhurut, fogíny betegségek, reumatikus fájdalmak és rákos megbetegedések. Vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor- és nyombélfekélynél, gombás szájüreg betegségeknél, tályogok, lábgombásodás és bőrkeményedések gyógyításánál nagyon hatékony.
Betegségek megelőzésében használata támogatja a szervezet természetes védekező képességét. Használata kúraszerűen ajánlott. Spray formában nagyon egyszerű a használata.